h

Rapport klachten Regiotaxi gepresenteerd

10 september 2010

Rapport klachten Regiotaxi gepresenteerd

Er moet een mogelijkheid komen om bezwaar te maken tegen afhandeling van een klacht, en de telefooncentrale moet terug naar de regio. Dat zijn twee van de aanbevelingen die de SP in Goes doet naar aanleiding van het meldpunt klachten WMO-regiotaxi dat zij openden afgelopen mei. Bij dat meldpunt 120 klachten binnen, het merendeel van de klachten kwam binnen in een periode van twee weken. “Een groot aantal”, aldus Jopie van den Tillart die veel van de telefonische meldingen binnenkreeg. “Vooral als je bedenkt dat het zwaartepunt van de klachten in Goes zelf ligt”.

Het grootste aantal klachten ging over het verschijnen van de taxi. In 45 van de klachten ging het om het te laat komen van de taxi, in 10 gevallen verscheen de taxi zelfs in het geheel niet. Een tweede grote ergernis betrof de afhandeling van de klachten. Van de 28 klagers bij het meldpunt die aangaven een klacht ingediend te hebben, vonden 25 dat de klacht niet naar tevredenheid was afgehandeld. Afgelopen zomer heeft het Samenwerkingsverband Oosterschelderegio, opdrachtgever van de regiotaxi, aangegeven de klachtenafhandeling te verbeteren, en met klagers telefonisch contact te zoeken. “Een mooie stap vooruit”, aldus SP-fractievoorzitter Floor van Lamoen, “door telefonische afhandeling is het beter mogelijk om de klachten serieus te behandelen en bevredigend af te handelen. Maar daarmee zijn we er niet. Wij vinden dat klagers bezwaar moeten kunnen maken tegen de afhandeling, en dat de afhandeling ook moet kunnen leiden tot verbeterde service. Bovendien leiden sommige klagers schade door bijvoorbeeld het missen van een afspraak bij een zorgverlener, die wel een rekening stuurt. Wij vinden dat er de mogelijkheid moet komen om beperkte schadevergoedingen via de klacht af te handelen.
In 2011 start een nieuwe aanbesteding voor de regiotaxi. Bij die aanbesteding kunnen eisen aan de regiotaxi worden aangescherpt.

Download het rapport

U bent hier