h

SP: Aanscherping softdrugsregels Goes geen goed idee

30 september 2010

SP: Aanscherping softdrugsregels Goes geen goed idee

No Future
De gemeente benadeelt lokale softdrugsgebruikers en werkt straathandel in de hand. Dat is de reactie van de SP-fractie in de Goese gemeenteraad op aanscherpingsplannen van het drugsbeleid van de gemeente. De gemeente denkt drugstoerisme te ontmoedigen door een maximaal aantal klanten toe te staan per dag. Na dat aantal klanten moet de coffeeshop dicht. "Zo benadeel je de lokale gebruikers die een baan overdag hebben, en aan het eind dag uit hun werk nog wat willen kopen. Zij vinden een dichte coffeeshop, omdat er al teveel toeristen zijn langsgeweeest. Zo tref je de verkeerde kopers." Ook andere maatregelen, zoals het afnemen van vingerafdrukken en het verlagen van de hoeveelheid softdrugs per klant, doen de wenkbrauwen fronsen. Het totale pakket zou heel goed eens de straat- en woonkamerhandel kunnen vergroten, met alle overlast voor omwonenden van dien. Zo creëren we een probleem voor de politie, een heel lastig probleem bovendien.
Raadslid Loes Passieux heeft namens de SP-fractie hierover schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W.

Tekst van de schriftelijke vragen:

  1. Hoe hoog gaat het maximaal aantal klanten worden voor de coffeeshops in Goes? Op welke gronden is dit maximum bepaald?
  2. Is het College zich ervan bewust dat het hanteren van een streng maximumaantal klanten, die regelmatig tot vroegtijdige sluiting van (een van de) coffeeshops leidt, tot gevolg kan hebben dat lokale gebruikers van softdrugs worden benadeeld, met name wanneer het mensen betreft die overdag moeten werken? En dat hanteren van een slap maximumaantal klanten, die niet leidt tot beperking van de openstelling, aan de andere kant niet zinvol is? Deelt u de mening van de SP-fractie dat het uiterst ongewenst is om drugstoeristen te bevoordelen ten opzichte van inwoners van Goes met een baan?
  3. Gaat Goes de registratie met vingerafdrukken opleggen aan de gedoogde coffeeshops? Indien deze vraag met “ja” wordt beantwoord, kunt u dan aangeven om welke reden tot deze registratievorm is besloten? Moet de SP-fractie het zo begrijpen dat naast een legitimatiebewijs, om vast te stellen dat de minimumleeftijd is bereikt, de vingerafdruk als tweede legitimatiemiddel wordt gebruikt?
  4. Kan het College meegaan in de redenering dat de voorgestelde maatregelen de straat- en thuishandel zullen laten toenemen?
  5. Kan het College het met de SP-fractie eens zijn dat de dan toenemende straat- en thuishandel in o.a. softdrugs voor meer overlast in de wijken en buurten zal zorgen, dus dat het risico bestaat dat de burgers meer overlast zullen ervaren?
  6. Kan het College antwoord geven op de vraag op welke manier tegen de straat- en thuishandel zal worden opgetreden? Op welke opsporing zal minder nadruk gelegd worden teneinde meer op deze handel te kunnen handhaven?
  7. Is het college het met de SP fractie eens dat de coffeeshops op de Grote Markt en bij de Koepoort, door middel van een vast en gecontroleerd verkooppunt en een goed beveiligingsbeleid, voor beperking van overlast zorgen in de buurten en wijken?

Verkoop softdrugs in heel Zeeland verder aan banden, PZC 29 september 2010 (online editie)

U bent hier