h

Woensdag Middelburg: Demonstratie Stop Kernenergie

14 maart 2011

Woensdag Middelburg: Demonstratie Stop Kernenergie

Oproep van actiegroep Borssele 2 Nee:

Woensdag 16 maart, 12.30 uur, Demonstratie Stop Kernenergie, verzamelen bij station Middelburg.


De aardbeving in Japan van afgelopen vrijdag heeft desastreuze gevolgen gehad voor de steden en dorpen aan de Japanse oostkust. Vele honderden mensen vonden de dood onder instortende gebouwen of in de verwoestende golven veroorzaakt door een tsunami. Ons medeleven gaat uit naar alle getroffenen. Als inwoners van Zeeland met in ons collectieve geheugen de watersnoodramp in het achterhoofd, zaten we vrijdag verslagen rond de tafel tijdens onze reeds geplande vergadering. Als leden van de actiegroep Borssele 2 Nee houden we ook de ontwikkelingen rond de kernreactoren die in het getroffen gebied liggen, in de gaten. De gevolgen zijn nog niet te overzien maar drukken ons nog eens te meer met de neus op de feiten: kerncentrales zijn niet veilig. Ook niet in een hoog technologisch ontwikkeld land als Japan. De natuurkrachten blijken altijd onverwacht sterk en de factor mens is ook niet betrouwbaar.

Door de beving en een daaropvolgende tsunami is de koeling van twee kernreactoren in Japan uitgevallen. Hierdoor dreigt een meltdown, waarbij uranium en andere gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen. Meer dan 170 duizend mensen in de omgeving zijn geëvacueerd.

Milieu-groeperingen in Japan reageren geschokt en hebben opgeroepen om wereldwijd protesten te organiseren tegen kernenergie. Zo gaan maandag in Duitsland duizenden mensen de straat op in een wake bij Gronau.

Ook in Nederland wordt een demonstratie georganiseerd tegen kernenergie.
De actiegroepen WISE en Zeeuws Comité Borssele 2 Nee organiseren een protestmars uit solidariteit met de Japanse inwoners. De organisatie verzoekt om bij eventuele spanddoeken rekening te houden met de getroffenen. Aankomende woensdag 16 maart vanaf 12.30 verzamelen de deelnemers op het NS-station van Middelburg en zullen vanaf daar een protestmars houden. Deze zal onder andere langs het kantoor van Delta gaan, die het voornemen heeft om 1 of meerdere nieuwe kerncentrales te bouwen.

Woordvoerder Petroesjka Sterk: “We doen een dringende oproep aan Delta om af te zien van de bouw van nieuwe kerncentrales. Laat de ramp in Japan er dan in elk geval toe leiden dat we definitief afscheid nemen van het idee dat kernenergie veilig en betrouwbaar is.”

(Overgenomen van Borssele 2 Nee)

U bent hier