h

SP: Goes moet steentje bijdragen aan noodopvang van vluchtelingen

16 oktober 2015

SP: Goes moet steentje bijdragen aan noodopvang van vluchtelingen

Over een week eindigt de huidige noodopvang van 400 vluchtelingen in de Zeelandhallen. Het college van B&W verwacht echter binnen niet al te lange tijd een nieuwe aanvraag, mogelijk ook voor een groter aantal. Het college wilde hier in de gemeenteraadsvergadering van gisteravond graag meningen over horen.

SP-fractievoorzitter Floor van Lamoen bracht het volgende naar voren:

We leven soms in een cynische wereld. Cynisch doordat de internationale politiek van tientallen jaren mensen op drift heeft gebracht. Cynisch doordat democratische waarden als sausje zijn gebruikt voor pure machtspolitiek van het westen in het midden oosten. Cynisch doordat veel mensen die het al niet breed hadden het idee hebben dat ze voor de financiële crisis hebben moeten opdraaien, terwijl zij weinig merken van de lastenverlichting die er komt nu het beter gaat. Cynisch omdat mensen daardoor geen solidariteit ervaren en zelf ook cynisch en hard worden. Cynisch omdat iedereen uit de geschiedenis van 70-100 jaar geleden dit soort mechanismen kent, en ze zich toch herhalen. Cynisch doordat mensen het gevoel hebben te moeten kiezen tussen zorg voor elkaar of voor vluchtelingen. Cynisch doordat mensen vandaag te horen krijgen dat de extra vluchtelingen een miljard euro aan kosten met zich meebrengen - en zij voelen weer aankomen waar de rekening wordt gelegd. Cynisch doordat de woonpolitiek ertoe heeft geleid dat er weer woningnood is ontstaan, wat knelt nu er meer asielzoekers komen. Cynisch doordat toen de problemen zich aandienden in Italië en Griekenland de rest van Europa wegkeek.

Voorzitter, daarbij ontstaat het beeld dat de opvang van asielzoekers in ons land een aaneenschakeling van improvisatie is. Het komt over als een janboel.

U hebt vanmorgen ook in de PZC kunnen lezen dat dit heeft geleid tot verdeeldheid in de SP-achterban en in Niewsuur van gisteren ook in achterbannen van de andere partijen. Veel mensen zijn bang voor hun eigen omstandigheden, die telkenmale zijn verslechterd. Zij weten dat ze daarbij niet op de nationale politiek hoeven te rekenen. Zij hebben gezien hoe bijvoorbeeld de voedselbank is veranderd van "schandalig dat het nodig is", via "het moet wel" tot een "toonbeeld van een sociaal gezicht en een voorbeeld voor de participatiemaatschappij". Zij weten dat "in hun kracht zetten" betekent "zoek het lekker uit". Zij hebben gezien hoe de nationale overheid solidariteit heeft losgelaten, hoe jonggehandicapten bijstandstrekkers zijn geworden, die in de wereld die een markt is geworden geen cent in te brengen hebben. Zij hebben gezien hoe de zorg aan alle kanten is uitgekleed en inkomens- en vermogensverschillen zijn gegroeid. Vorig jaar bij onze algemene beschouwingen legde ik u voor dat uit onderzoek naar voren kwam dat niet alleen een financiële tweedeling, maar ook een sociale tweedeling aan het ontstaan is. Kennelijk zien we die nu in onze eigen achterban.

En nu wordt door u de vraag naar voren gebracht wat wij als gemeente kunnen doen aan de vluchtelingenproblematiek. Voorzitter, u begrijpt dat dat geen gemakkelijke vraag is met vlugge antwoorden.

De SP-fractie vindt echter dat de gemeente haar steentje moet bijdragen als er een beroep wordt gedaan op de gemeente voor het zoeken van noodopvang. De SP-kernwaarden "gelijkwaardigheid, menselijke waardigheid en solidariteit" verzetten zich ertegen om vluchtelingen te laten stikken of het probleem maar ergens anders te leggen. Goes moet zijn portie doen.

De Zeelandhallen zijn afgelopen maanden een behoorlijk geschikte locatie voor opvang gebleken, het leverde weinig overlast. Wij kunnen ons voorstellen dat daar opnieuw noodopvang wordt geboden. Wel vinden we het van belang dat daarbij ook gekeken wordt naar de mogelijkheden die mensen er hebben om hun tijd door te brengen. Met de winter in het vooruitzicht moeten we er rekening mee houden dat er meer inpandig zal worden gebivakkeerd. Zeker als het 800 mensen zou betreffen, dan is het vragen om problemen als die zich allemaal gaan vervelen en geen uitlaatklep hebben. Ons inziens zal de gemeente daarom bij vergunning eisen moeten stellen aan de inpandige vertiermogelijkheden en aan het aantal beschikbare professionals en vrijwilligers om de opvang te begeleiden. Dat niet goed regelen is om overlast vragen. En we denken dat 800 plaatsen in dat licht wel eens echt te veel zou kunnen zijn. Ook vinden we dat de gemeente een duidelijke tijdslimiet moet zetten op noodopvang, maximaal een jaar. De opvang moet geen verkapte woonvorm worden.

Het uitbreiden van de gezinslocatie AZC met 70 bedden is wat ons betreft bespreekbaar. Het lijkt ons nog wel een opdracht om de 70 plaatsen te realiseren en kennelijk moet het kantoor ergens anders heen. Maar tot nu toe is deze vorm van opvang vrijwel zonder problemen verlopen.

Voor de twee tezamen geldt: als we uitgaan van de maximaal genoemde aantallen komen we op 370 + 800 = 1170 personen. Dat is ruim 3% van de Goese bevolking. Daarmee zou Goes zijn portie ruim hebben gedaan, ook als de instroom nog flink toeneemt.

Voor wat betreft de huisvesting van statushouders, ook op dat punt is het landelijk beleid aan verandering onderhevig. Er is nu sprake van het ombouwen van kantoorpanden en het neerzetten van containers. Wij willen nog eens de discussie in herinnering roepen die we enkele jaren geleden hadden over het huisvesten van arbeidsmigranten. Toen was er sprake van pensions met grote aantallen, tot 200, gebruikers. Wij pleitten toen tegen dergelijke Polenpakhuizen en riepen op tot kleinere schaal. Dit herhalen we nu. Mocht er in Goes ombouw van locaties voor huisvesting van statushouders gaan plaatsvinden, ook tot een soort pensions, of mochten er containers neergezet worden, dan alstublieft geen Syriërsilo's met 200 bewoners, maar verspreid over de gemeente diverse kleinschaliger plaatsen.

In de gemeenteraad bleek brede steun voor een positieve insteek bij een hernieuwde aanvraag voor noodopvang.

Reactie toevoegen

U bent hier