h

Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten alleen voor minima

17 oktober 2015

Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten alleen voor minima

"Zeer teleurstellend" aldus SP-gemeenteraadsleden Astrid de Jong en Floor van Lamoen. Zij zagen dat er geen enkele beweging bestond bij het college of de collegepartijen om met een bredere blik te kijken naar de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten. Deze wordt in Goes alleen ingezet voor de doelgroep tot 130% van de bijstandsnorm. De regeling is bovendien ondergebracht bij de bijzondere bijstand, waardoor een vermogenstoets mogelijk is. Daarmee is het minimabeleid geworden. Onterecht vindt de SP-fractie, gesteund door PvG en PvdA. Juist ook de groepen chronisch zieken en gehandicapten die net wat meer verdienen, zijn de dupe van het vervallen van de nationale vergoedingen die er waren. Samen dienden deze fracties zeven moties in, in de hoop beweging te krijgen bij de rest van de raad. Zij kregen steevast te horen dat hun regelingen te duur waren en geen financiële dekking hadden - ook als alleen om een onderzoek werd gevraagd. Bovendien werd een aantal keer aangevoerd door wethouder André van der Reest dat verzoeken in moties in strijd waren met de participatiewet, waaronder de bijzondere bijstand valt. Zwak argument, aldus Floor van Lamoen, omdat er ook regelingen getroffen mogen worden in de WMO. De vergoeding, waarover mogelijk betrokkenen afgelopen week een brief ontvingen, verstrekt over het jaar 2015. Dit terwijl de laatste rijksvergoeding het jaar 2013 betrof. Een van de zeven moties ging hierover. Dit verschil was volgens de wethouder niet belangrijk, omdat het betaalmoment gelijk blijft en in hetzelfde jaarlijkse ritme. Toch ontraadde hij de motie. Zo is de vergoeding voor 2014 verdwenen.

Ook andere elementen, eerder al naar voren gebracht in de commissievergaderingen, terug in de raad. Zo vinden SP en PvG dat de raad teveel op afstand komt te staan. GR De Bevelanden maakt het beleid, en de gemeente kan eventueel een accentje aanbrengen. Tekenend was dat de brief aan de mogelijk betrokkenen dinsdag werd verstuurd, twee dagen voor de raadsvergadering waarin het ondwerp werd geagendeerd. Een ingewikkelde brief bovendien, die voor veel mensen niet eenvoudig te beantwoorden is. In de SP-achterban is veelal verontwaardigd gereageerd op de strenge eisen en de ontmoedigende vragen.

Werkgroep Borsele

 

De SP-werkgroep Borsele is verontwaardigd over de tot stand gekomen regeling voor chronisch zieken en gehandicapten. Voorheen kreeg de doelgroep deze eenmalige jaarlijkse toeslag via het CAK uitgekeerd maar deze regeling is overgeheveld naar de gemeenten.

Deze mensen worden al hard geraakt in hun portemonnee door de jaarlijks stijgende zorgpremie en andere kosten die als maar duurder worden.

De criteria die gesteld worden liggen erg hoog en zullen niet toepasbaar zijn op een groot deel van de doelgroep.

Goese wethouder André van der Reest noemt het echter een uitgebalanceerde en rechtvaardige regeling.

Dat de cliëntenraad unaniem akkoord is gegaan met deze regeling is maar moeilijk te bevatten. De cliëntenraad zit er voor de cliënten en had er veel meer uit kunnen halen. Het lijkt er op dat men zich niet echt verdiept heeft in de situatie waar chronisch zieken en gehandicapten mee te maken hebben. Toch een deel van de ‘achterban’ van de cliëntenraad.

In een tijd waar Borsele net met een zeer positief financieel plaatje naar buiten komt durft men toch de vraag nog te stellen waar men het geld vandaan moet halen.

Reactie toevoegen

U bent hier