h

Klusjes om schulden af te lossen?

22 mei 2016

Klusjes om schulden af te lossen?

"Het is goed dat gezocht wordt naar andere manieren dan geldelijke om mensen van hun schulden af te helpen. Klussen doen kan daarbij helpen, maar dat moet niet informeel gebeuren. Mensen hebben zekerheid nodig. En het moet geen betaald werk verdringen. Wat ons betreft hoort er daarom een arbeidscontract bij." Aldus Astrid de Jong in de gemeenteraad. Afgelopen donderdag sprak de gemeenteraad van Goes over de schuldenproblematiek. Er zijn nieuwe uitgangspunten vastgelegd en de Bevelandse gemeenten willen proberen hun verschillende invullingen aan dit beleid te harmoniseren. Een ander punt waar de SP-fractie zich voor inzette is de wachttermijn om voor een volgende keer schuldhulp te kunnen krijgen. Die is nu tien jaar in Goes, maar veel korter in Reimerswaal en Borsele. "Ga naar een termijn zoals in Reimerswaal en Borsele" stelde Astrid de Jong voor. Haar motie van die strekking kreeg echter onvoldoende steun in de gemeenteraad.

Een van de belangrijke zaken die onderzocht gaat worden is de "Groninger variant" van schuldhulpverlening, waarvan de mogelijkheid om door klussen te doen schulden af te lossen een van de onderdelen is. Bij deze Groninger variant hoort ook een "goede gierenfonds" dat schulden opkoopt en daarna een regeling treft met de schuldenaar. Dat kan het eerdergenoemde klussen zijn. Astrid de Jong bracht de noodzaak van goede oplossingen nog eens onder de aandacht van de gemeenteraad met een doordringende toespraak:

"In Nederland wordt heel veel geld uitgegeven aan schuldhulpverlening voor huishoudens die problematische schulden hebben. Daarnaast raakt de schuldhulpverlening ook overbelast doordat er steeds meer aanmeldingen bijkomen. Schuldpreventie komt er echter slecht vanaf. Terwijl het voorkomen van financiële problemen veel goedkoper is dan het oplossen van problematische schulden. Het geven van budgettrainingen om de financiële vaardigheden te vergroten is simpelweg niet genoeg voor een duurzame gedragsverandering.

Mensen met schulden hebben meer stress, zijn vaker ziek en zitten 4 tot 12 maanden langer in een uitkering. Een opeenstapeling van problemen heeft vaak een verlammend effect en leidt tot passiviteit. Als je aan het overleven bent, kom je vaak niet toe aan andere dingen. Er is overbelasting, dat zie je terug in de samenhang tussen schulden en kindermishandeling en de samenhang tussen ziekte, zorg en schulden.

Als je nu schulden hebt dan moet je eerst boeten en kun je na 3 jaar met een schone lei beginnen. Eigen initiatief wordt vaak niet beloond. Als je gaat werken krijg je niet meer geld, want je moet alles afdragen. Als je wisselende inkomens hebt zeggen ze in de schuldsanering makkelijk: blijf maar in de uitkering want dan heb je zekere inkomsten en dus stabiliteit.

Initiatief moet beloond worden, ook al zit je in de schuldhulp het gaat erom dat mensen weer grip krijgen op hun eigen leven, dat zij een plan bedenken waardoor ze de samenleving minder kosten. Die moeten daar dan ook voor worden beloond, bijvoorbeeld doordat je sneller uit de schuldhulp bent of dat je meer leefgeld krijgt. Uit de gedragstheorie weten we dat als je snellere terugkoppeling hebt, je ook een meer duurzame gedragsverandering krijgt.’

Een Goede Gieren-fonds is daarbij een slimme maatschappelijke oplossing. Wat kost een gezin met problematische schulden nu als de situatie escaleert? Hoeveel kosten maak je bijvoorbeeld minder als iemand uitstroomt uit de maatschappelijke opvang? Als een kind niet spijbelt maar naar school gaat of als iemand niet uit zijn huis wordt gezet?

Het onder toezicht stellen van een kind kost €7000 per jaar. Een huisuitzetting kost een corporatie €6000 en in de maatschappelijke opvang kosten ze per jaar €30.000. Het voorkomen daarvan, levert dus snel veel geld op.

Als we erin slagen deze kosten te beperken, dan zouden we een deel van het uitgespaarde geld kunnen gebruiken om in een Goede Gierenfonds te stoppen en schulden op te kopen volgens de regels van de schuldsanering en af te lossen.

Tegelijk maken we met de schuldenaar afspraken over de aflossing en het voorkomen van nieuwe financiële problemen.

Verder sluit het fonds prestatiecontracten af met partijen die er belang bij hebben dat de problemen niet escaleren. Dat betekent dat corporaties en gemeenten een financiële bijdrage leveren aan het fonds, als het huisuitzettingen en onder toezichtstelling weet te voorkomen.

Door het oprichten van een Goede Gieren Fonds kan er aan de andere kant worden begonnen. Geen nazorg, maar voorzorg. Niet wachten tot mensen klem zitten, maar voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen.

Samen krijgen we meer voor elkaar en kunnen we veel financieel en menselijk leed voorkomen."

Reactie toevoegen

U bent hier