h

FNV-debat: beschut werk en minimabeleid

1 maart 2018

FNV-debat: beschut werk en minimabeleid

Foto: SP Goes

Goes moet veel meer moeite doen om de zogenaamde "werkende armen" te bereiken. De groep groeit en de gemeente doet niet genoeg ze te steunen. SP-lijsttrekker Astrid de Jong reageerde hiermee op de stelling in het FNV-debat dat de gemeente mensen op of onder het sociaal minimum helpt. De andere acht Goese lijsttrekkers beaamden alleen dat Goes dat goed zou doen. Astrid de Jong legde de vinger echter op de zere plek. Ze gaf aan dat mensen met een uitkering bij de gemeente goed in beeld zijn en geholpen worden. Maar minima mét werk, met flexbaantjes, weten de weg niet en hebben geen aanspreekpunt bij de gemeente. Zij weten niet op welke regelingen er zijn en hoe ze dat moeten aanpakken. Geef werkende armen ook iemand die hen steunt. En kijk naar het besteedbaar inkomen van mensen, aldus De Jong.

Bij een andere stelling was De Jong geen voorstander van een arbeidsinspecteur die moet controleren of er bij aanbesteed werk wel gekozen wordt voor goede betaling van de werkenden en bijvoorbeeld voldoende mensen met een arbeidsbeperking. In het algemeen zou de gemeente dat prima met de huidige middelen kunnen controleren, en van grote misstanden lijkt vooralsnog geen sprake. Wel wees Astrid de Jong fijntjes op de voorbeeldfunctie van de gemeente, die nog niet geslaagd is in het in dienst nemen van 6 mensen voor beschut werk. Ook gaf ze aan dat de gemeente niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rang moet willen zitten. Als voorbeeld werd de regiotaxi genoemd. Aanbesteed, maar wel ingevuld met veel mensen op een flexcontract. Daar horen betere afspraken en niet meteen een dure controle-ambtenaar.

Tenslotte bleek Astrid de Jong geen voorstander van gemeentelijke herindeling. Laat de gemeente dicht bij de burgers blijven. In de zaal waren de meningen hierover verdeeld.

Reactie toevoegen

U bent hier