h

Armoedebeleid: grenzen aan zelfredzaamheid en kindpakket

26 januari 2020

Armoedebeleid: grenzen aan zelfredzaamheid en kindpakket

Foto: Floor van Lamoen

We kunnen er niet zomaar van uit gaan dat mensen zelfredzaam zijn. Als mensen het mentaal zwaar hebben lukt het minder goed de goede keuzes te maken. Daar moet het beleid rekening mee houden. Dat sprak de gemeenteraad afgelopen donderdag uit. Ook moeten de regelingen om kinderen in armoede te steunen, het kindpakket, meer een geheel worden door een centrale aanmelding. Beide moties werden mede-ingediend door de SP.

Over zelfredzaamheid had SP-raadslid Floor van Lamoen ook al bij de algemene beschouwnigen in november aangegeven dat daar grenzen aan zijn. Dat de overheid te makkelijk zelfredzaamheid aanneemt. Naar aanleiding van die discussie stelde hij samen met raadsleden Jurian van der Ree (SGP-CU) en Marco Eestermans (PvdA) een motie op om daar verandering in te brengen. Er moet goed gekeken worden naar de basis van mensen (geld, gezondheid, maatschappelijke positie, kennis en vaardigheden, banden met anderen). En met name op het vermogen te doen wat nodig is.

De motie één loket voor kinderen in armoede was een initiatief van de PvdA, door de SP mede ingediend. Daarnaast was er nog een motie ingediend over kinderparticipatie bij armoede. Hoe kinderen kunnen meepraten en meedenken over het beleid. Ook deze motie werd, met steun van de SP, aangenomen.

Reactie toevoegen

U bent hier