h

minimumloon en arbeidsmigratie

9 juni 2019

minimumloon en arbeidsmigratie

Hoe simpel lijkt het om het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen te verhogen? En dan ook de middeninkomens? Het gaat goed met de economie en wie meer geld in de portemonnee heeft, zal ook meer uitgeven. Nog een stimulans voor de binnenlandse economie. Toch gebeurt het niet. En dat heeft onder andere te maken met arbeidsmigratie.

Voor  grote bedrijven is het inhuren van buitenlandse werknemers interessant. Zij nemen met een lager salaris genoegen en accepteren minder goede arbeidsvoorwaarden. Door buitenlandse werknemers in dienst te nemen, wordt het voor bijvoorbeeld bedrijven in de bouw gemakkelijker om een lagere prijs te vragen voor opdrachten en kunnen ze opdrachten in een kortere tijd afronden dan bedrijven die werken volgens de afgesproken Nederlandse CAO.

Een verhoging van de salarissen is voor de kleine ondernemer een probleem zolang arbeidsmigratie niet aan strakkere wetgeving  gebonden is. Samen met de werknemers die geen loonsverhoging krijgen zijn het de kleine ondernemers die de dupe zijn van het huidige beleid.

Allergrootste slachtoffer zijn de arbeidsmigranten die vaak op basis van een tijdelijk contract, tegen een laag salaris en slechte arbeidsomstandigheden  hun familie en vertrouwde omgeving achterlaten. Op korte termijn profiteren zij van een goed loon naar hun standaard. Maar zonder dat zij het in de gaten hebben worden zij vaak uitgebuit. En op langere termijn lijdt hun familie en omgeving thuis. En ook de economie van het land waar zij vandaan komen.

‘Eerlijk werk voor een eerlijk salaris’ en ‘lonen omhoog’ heeft meer samenhang dan in eerste instantie lijkt.

Reactie toevoegen

U bent hier